Türkiye Gezi Notlarım

Türkiye gezi notlarım, yorumlarım, fotoğraflarım ve işinize yarayacak bilgilerim. (Arşivim çok büyük olduğu için yavaş yavaş ekleyeceğim, belirli aralıklarla sayfalarımı ziyaret etmenizi rica ederim.)

9.07.2006

Abant'ta Ne Yenir?

Bolu Dağı yol boyunca, et ızgara türü lokantalar ve restoranlarla dolu, adımbaşı ocakbaşı keyfi yaşanıyor. Yol üzerindeki yoğun trafiğin getirdiği bereket Bolu tüneli hizmete girene dek devam edeceğe benziyor. Abant yolunda işporta satıcıları, sucukçulara sıkça rastlanıyor. Bolu Dağı mevkii Koru Otel'in restoranında özel special koru kebap, şiş veya tavuk ile yapılıp üzerine kaşar eritiliyor ve bakır kapaklı sahanda üstü kapalı sunuluyor. Bıldırcın ızgara, kaşar peynirli domates çorbası, kaymaklı ekmek kadayıfı en çok siparişi verilenler! Açık büfe kahvaltı çok zengin çeşitler içeriyor. Otobüs şirketlerinin mola yerleri bir başka alternatifiniz olabilir. Koru Market dağ çileği, reçeller, bal, Abaza, dil, tulum, köy, beyaz, kaşar peynir çeşitleri, Bolu tereyağı, Mudurnu'nun Saray Helvası, çeşitli hediyelikler alabileceğiniz zengin bir market. Ayrıca, içersine çeşitli baharatlar ilave edilmiş olan vitamin deposu çökelek alınabiliyor. İnce kıyılan çökelek içine kıyılmış taze soğan, domates, yeşil biber, maydanoz, nane ilavesiyle üzerine zeytinyağı dökülerek sabah kahvaltınıza çeşit katabilir, yemekler yanına salata olarak sunabilir, lahmacun gibi açılmış hamurun üzerine sürerek fırında pişirebilirsiniz. Keçiboynuzu (Harnup Pekmezi) alabileceğiniz bir başka lezzet kavanozu. Kolestrolü düşürüp, güce güç katan, tansiyonu düzenleyip, kalbi takviye eden, kan yapıcı, dişleri besleyici, kemikleri geliştirici, bağırsakları çalıştırıcı doğal şeker içeren pekmezin sade veya tahinle ya da yoğurtla karıştırılarak yendiği belirtiliyor. Andız pekmezi ise bronşit, öksürük, sarılık, kaşıntı, egzama, mide bulantısı, akciğer, karaciğere faydalı olduğu ibaresi ile aynı rafta sunuyor. Andız ağacı veya andız diye isimlendirilen ağacın kökünden yapılan pekmez sade olarak günde üç tatlı kaşığı olarak veya eşit oranda süzme bal ile karıştırılarak tüketiliyor. Marketin ilgi çeken bir başka çeşidi de Deniz Yosunu. Balığın yanında vazgeçilmez olan bitki türü suya konup tuzu alındıktan sonra üzerine limon sıkılarak zeytinyağı, pul biber ilavesiyle yeniyor. Vücuttaki iyot eksikliğini giderip guatr hastalığına iyi geldiği söyleniyor. Abant Yolu üzerinde Abant Alabalık Restoran ve Tesisleri, Nadir Karaçay tarafından işletiliyor. İçkisiz restoranda Tereyağlı alabalık, Bıldırcın tereyağlı, mevsim salatası, yöresel baklava, zeytinyağlı mezeler, sucuk ve turşusu yenebiliyor. Restorant bahçesinde evcil ve bazı kümes hayvanları görülebiliyor, salıncak, çocuk parkı oyun araçları bulunuyor.Tesis her gün açık. Abant yolu 20. km.Tel no:0.(374) 224 51 60 Göl kenarında ise çeşitli seçimler yapabileceğiniz restoranlar, kafeler ve zengin çeşitli açık büfe otel restoranları seçenekler arasında yer alıyor.