Türkiye Gezi Notlarım

Türkiye gezi notlarım, yorumlarım, fotoğraflarım ve işinize yarayacak bilgilerim. (Arşivim çok büyük olduğu için yavaş yavaş ekleyeceğim, belirli aralıklarla sayfalarımı ziyaret etmenizi rica ederim.)

9.08.2006

Abant Fotoğraflarım










9.07.2006

Abant'ta Nerede Kalınır?

Abant'ta iki büyük otel var. Büyük Abant Oteli. 95 odası ve 190 yatağı ile hizmet veriyor. Diğeri son yıllarda yapılan Abant Palace. 171 odalı ve 350 yatak kapasiteli. Her iki otel de tüm konukların ihtiyaçları karşılayacak üniteler bulunuyor.

Taksim International Abant ve
Taksim International Abant Köşkü: 0(374) 224 50 12



Büyük Abant Oteli:
Tel : 0(374) 224 50 33 (Pbx) Faks: 0(374) 224 50 31

Petro Club Abantbey Yaylası (Apart Otel):
Tel: 0(374) 225 28 80

Doğa Köşkü Abant Pansiyon: Abant'a 8 km. Dereceören Köyü, Abant Tel: (0-374) 237 11 07 Bolu Dağı İstanbul yolu üzeri
Koru Otel: 0(374) 225 22 90-94 Not: 128 odalı otelin zemin katı odaları kasvetli ve kahvaltı salonu havasız. Abant göl çevresi, çadır kurup kamp yapmaya, karavan turizmine elverişli imkanlar sunarken bir başka seçenek ise Abant'a 18 km. uzaklıktaki Mudurnu'da daha ekonomik fiyatla konaklama yaparak Abant Gölü'nden günü birlik yararlanmak.
Mudurnu Hotel Yarışkaşı Konağı: Tel: 0(374) 421 36 04

Abant'ta Ne Yenir?

Bolu Dağı yol boyunca, et ızgara türü lokantalar ve restoranlarla dolu, adımbaşı ocakbaşı keyfi yaşanıyor. Yol üzerindeki yoğun trafiğin getirdiği bereket Bolu tüneli hizmete girene dek devam edeceğe benziyor. Abant yolunda işporta satıcıları, sucukçulara sıkça rastlanıyor. Bolu Dağı mevkii Koru Otel'in restoranında özel special koru kebap, şiş veya tavuk ile yapılıp üzerine kaşar eritiliyor ve bakır kapaklı sahanda üstü kapalı sunuluyor. Bıldırcın ızgara, kaşar peynirli domates çorbası, kaymaklı ekmek kadayıfı en çok siparişi verilenler! Açık büfe kahvaltı çok zengin çeşitler içeriyor. Otobüs şirketlerinin mola yerleri bir başka alternatifiniz olabilir. Koru Market dağ çileği, reçeller, bal, Abaza, dil, tulum, köy, beyaz, kaşar peynir çeşitleri, Bolu tereyağı, Mudurnu'nun Saray Helvası, çeşitli hediyelikler alabileceğiniz zengin bir market. Ayrıca, içersine çeşitli baharatlar ilave edilmiş olan vitamin deposu çökelek alınabiliyor. İnce kıyılan çökelek içine kıyılmış taze soğan, domates, yeşil biber, maydanoz, nane ilavesiyle üzerine zeytinyağı dökülerek sabah kahvaltınıza çeşit katabilir, yemekler yanına salata olarak sunabilir, lahmacun gibi açılmış hamurun üzerine sürerek fırında pişirebilirsiniz. Keçiboynuzu (Harnup Pekmezi) alabileceğiniz bir başka lezzet kavanozu. Kolestrolü düşürüp, güce güç katan, tansiyonu düzenleyip, kalbi takviye eden, kan yapıcı, dişleri besleyici, kemikleri geliştirici, bağırsakları çalıştırıcı doğal şeker içeren pekmezin sade veya tahinle ya da yoğurtla karıştırılarak yendiği belirtiliyor. Andız pekmezi ise bronşit, öksürük, sarılık, kaşıntı, egzama, mide bulantısı, akciğer, karaciğere faydalı olduğu ibaresi ile aynı rafta sunuyor. Andız ağacı veya andız diye isimlendirilen ağacın kökünden yapılan pekmez sade olarak günde üç tatlı kaşığı olarak veya eşit oranda süzme bal ile karıştırılarak tüketiliyor. Marketin ilgi çeken bir başka çeşidi de Deniz Yosunu. Balığın yanında vazgeçilmez olan bitki türü suya konup tuzu alındıktan sonra üzerine limon sıkılarak zeytinyağı, pul biber ilavesiyle yeniyor. Vücuttaki iyot eksikliğini giderip guatr hastalığına iyi geldiği söyleniyor. Abant Yolu üzerinde Abant Alabalık Restoran ve Tesisleri, Nadir Karaçay tarafından işletiliyor. İçkisiz restoranda Tereyağlı alabalık, Bıldırcın tereyağlı, mevsim salatası, yöresel baklava, zeytinyağlı mezeler, sucuk ve turşusu yenebiliyor. Restorant bahçesinde evcil ve bazı kümes hayvanları görülebiliyor, salıncak, çocuk parkı oyun araçları bulunuyor.Tesis her gün açık. Abant yolu 20. km.Tel no:0.(374) 224 51 60 Göl kenarında ise çeşitli seçimler yapabileceğiniz restoranlar, kafeler ve zengin çeşitli açık büfe otel restoranları seçenekler arasında yer alıyor.

Abant'a Nasil Gidilir?

ABANT'A NASIL GİDİLİR?

Abant, Bolu'ya 32 km uzaklıkta. Ankara ve İstanbul'u birbirine bağlayan uluslararası E-5 kara yolunun Bolu Dağı mevkiinden sapıldığında Abant Yolu başlıyor. İstanbul'dan otoyolu kullanarak çıkanlar Kaynaşlı yol ayrımına kadar gelebiliyor, daha sonra ücretli otoyoldan ayrılıp tek yönlü yol ile Bolu Dağını tırmanarak Abant sapağına ulaşıyorlar. İki yanı ağaçlarla kaplı 21 km'lik yolun sonunda Abant Gölü Milli Park giriş gişesi var. Eğer özel aracınızla geldiyseniz ve Büyük Abant Oteline gidiyorsanız sola, gölün çevresini aracınızla dolaşacaksanız girişten itibaren sağ yönü takip ediyorsunuz. Kıyı boyunca geniş yerlerde park yaparak mola verebilirsiniz. Otobüs ile Bolu'ya geliyorsanız, kentten Abant'a minibüs seferleri var. Abant yolu ,mevsim şartları ne olursa olsun sürekli açık tutuluyor.Göl çevresinde kiralık atlara binmek isteyenler mesafeye göre 3-5 veya 20 milyon TL ödüyorlar.

Abant Yorumum

Dört mevsimde dört ayrı doğal güzellik: Abant...
Denizden 1328 metre yükseklikte, çevresi çam ormanlarıyla kaplı bir tatlısu gölü. Tertemiz havası, doğal güzelliğiyle büyük kentlerin kargaşasından alabildiğine uzak, gönlünüzce soluklanabileceğiniz bir cennet. Ünü tüm Türkiye'ye hatta yurtdışına bile yayılmış olan ve dört mevsimde dört ayrı doğa güzelliği sergileyen Abant Gölü yeşilin üstüne beyazlarını giymeden önce sararan yaprakların gölgesinde sonbaharı bir başka yaşıyor. Kışkırtıcı güzelliğiyle doğasever gezginleri etkisi altına alıp, kendine hayran bırakıyor.


Doğa tutkunu genç serüvenciler, trekkingçiler, en kısa tatilleri bile değerlendirenler zaten Abant'ın yolunu gözleri kapalı biliyorlar. İki üç günlük doyumsuz bir tatil düşleyenler!.. Yılı karınca misali çalışıp çabalamakla geçirmiş, ama bugünlerde bulduğu tatil fırsatını nasıl değerlendireyim diye düşünen işkolikler!.. Nikah masasından yeni kalkmış, balayı için adres arayan çiçeği burnunda yeni evliler!.. Evlilik yıldönümlerini kutlamak isteyen gönlü genç yaşlı çiftler!.. Hafta sonları can sıkıntısından şikayet edenler!..Toplantılarını Abant'a kaydırıp iş ve tatili birlikte yaşamak isteyen kuruluşlar?


Kışın çocukları kar ve kızak tutkunu anne babalar!.. Abant tatil severlere her mevsim çeşitli alternatifler sunuyor.Ulaşımın çok kolay olduğu Abant Gölü ve çevresi, kışın karlarla örtülü ormanlarıyla, sonbaharda sararan, kızaran bitkilerin renk cümbüşü altında yenilen nefis lezzetteki ızgaraları ve alabalıklarıyla, tertemiz dağ havasıyla çarpıcı güzellikler sergiliyor.Abant, denizden 1328 metre yükseklikte, toprak kaymaları sonucu oluşmuş bir tatlısu gölü. 1.28 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor. En derin yeri 18 metre.


Her yanı ormanlarla kaplı. Hoş kokularıyla çam, köknar, kayın ağaçları çoğunlukta. 6.5 kilometre tutan göl çevresinde tur atmanın keyfi ise bambaşka. Kıyıları nilüfer çiçekleri ile kaplı yer yer sazlıklarla çevrili göl'ün konukları temiz dağ havasını soluyarak huzurlu yürüyüşler yapabiliyor, arzu edenler çevresini bisikletle turluyorlar. Gölün büyük bölümünde kiralık atlarla dolaşma veya faytonlarla nal sesleri eşliğinde gezilere çıkma, ters ışıklarda fotoğraf çekmek, gibi zevkler de bulunuyor. Her noktasından, her açıdan başka türlü görünen gölün en güzel ve tamamını görebilme zevki ise Mudurnu yolu başlangıcındaki tepede yaşanıyor.Lezzetli alabalıkların bulunduğu ve olta balıkçılığı zevkinin dört dörtlük tadıldığı Abant Göl çevresi, bitki ve hayvan türleri açısından oldukça zengin. Kuşlar, sincaplar, su samurları bir yana, bölgede bir de geyik üretme çiftliği bulunuyor.Çevrede dolaşmanın, koşu yapmanın sonrasında ailece kendin pişir kendin ye tarzı ağaç masalarda, toprağa basarak açık hava piknikleri yapmanın tadına ise doyum olmuyor.Göl yüzeyinin kış mevsiminde donmadığı zamanlarda gölde su bisikleti ve sandalla gezme olanağı da bulunuyor.Kışın atların çektiği kızaklarla göl turu yapılırken, yılın her ayında kır gazinolarında, kafelerde kahve veya çay içip dinlenebiliyor ya da yemek ihtiyacı karşılanabiliyor.Göl alanı yolu boyunca ve girişte yöre sakinleri kurdukları tezgahlarda, yörenin kendine özgü tarhana, erişte, yağlı peynir, tereyağı, çam balı ve çeşitli meyveler gibi köy ürünlerini satıyorlar. Bunlara dağ havasının ayrılmaz parçası sucuk-ekmek satıcıları da ekleniyor. Bir çoğu Mudurnu köylerinden gelerek getirdikleri özellikle cevizler, kestaneler, patatesler, kuşburnu ve alıç isimli kolye misali ipe dizili dağ yemişleri alıcı buluyor. Abant Otel işletmecileri, 35 yıldır doğanın bekçiliğini yaptıklarını, müşterilerine konforlu bir dağ oteli hizmeti verdiklerini belirtiyorlar. Otellerde yüzme havuzu, sauna, çocuklar ve büyükler için oyun salonları, barlar, restorantlar, TV odaları, spor üniteleri bulunuyor. Abant, kongre turizmine ve spor takımlarına da kamp için hizmet veriyor.


Dünyanın sayılı tatil merkezlerinden biri haline gelmesi planlanıyor. Abant'ta Orman Bakanlığı Milli Parklar Av ve Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü tarafından hazırlatılan çalışmalarda Ekolojik dengenin sağlanması, kirliliğin önlenmesi, Abant yakınlarında bulunan Çepni Yaylası Çaltepe doruğunda 3 pistli kayak merkezi yapımı, Abant göl çevresinde dolaşım amaçlı raylı sistem kurulması, bisiklet yol ilavesi, gölü çevreleyen alanda bulunan elektrik direklerinin yer altına alınmasıyla görüntü kirliliğinin kaldırılması, sekiz ayrı yere seyir terası kurulması ve bunlar arasında bağlantı sağlayan patika yol yapımı bulunuyor.